esmaspäev, 17. aprill 2023

Võtsin AI appi ja arutlesime teemal "palgatöö vs ettevõtlus"

Unistamine on tore, unistamine on vajalik. Aegajalt lihtsalt peab unistama. Aga selle kõige juures oleks mõistlik säilitada ka mingigi side reaalsusega. Ma olen juba mõnda aega tahtnud kirjutada üht postitust palgatöö ja ettevõtlusega tegelemise võrdlusest. Seda siis ennekõike just võlglase seisukohalt.

Loomulikult ei hakka ma ütlema, et kumbki neist oleks paha - kaugel sellest. Tegelikult on ju praktiliselt igasugune aktiivne tegevus, mis raha sisse toob, kokkuvõttes hea. Lõppude lõpuks sõltub kõik eesmärkidest ja sellest, kuidas oma elu nii seada, et hundid oleks söönud ja samas ka lambad terved.

Pean ausalt tunnistama, et teatud mõttes jäin ma siin jänni heade argumentide sõnastamisega. Aga... Nagu tänapäeval paljud siin katsetavad ja proovivad, mõtlesin minagi tehisintellektile võimaluse anda. Las ta paneb mulle kirja need ühe või teise poole eelised. Ning teate - ta sai sellega päris kenasti hakkama! Järgnevalt annangi sõna ChatGPT-le.

  • Palgatöö on kindel sissetulekuallikas. Üks peamisi eeliseid palgatöö juures on kindel ja regulaarne sissetulek. Palgatööpakkuja maksab sulle kindla palga vastavalt lepingule ja kokkuleppele, mis võimaldab sul planeerida oma isiklikku eelarvet ja tegeleda selliste igakuiste kuludega nagu üür, kommunaalmaksed, toidukulud ja muud elamiskulud. Palgatöö annab finantsstabiilsuse ja turvatunde, kuna tead täpselt, millal ja kui palju raha sa teenid.
  • Madalam finantsrisk. Ettevõtlusega tegelemine võib olla seotud oluliste finantsriskidega - näiteks rahavoogude ebastabiilsus, investeeringute vajadus, laenud ja vastutus. Palgatöötajana ei pea sa muretsema selliste finantsriskide pärast, samal ajal, kui ettevõtte omanikuna on ettevõtlusega tegelemine seotud rohkemate kohustustega ja suurema vastutusega.
  • Bürokraatia ja halduskoormus. Ettevõtte omanikuna pead sa tegelema erinevate juriidiliste, maksuliste ja halduslike kohustustega nagu äriregistri kanded, raamatupidamine, maksudeklaratsioonid, töötajate juhtimine ja muud äritegevusega seotud ülesanded. Palgatöötaja roll on selles osas lihtsam, kuna enamik neist kohustustest lasub tööandjal.
  • Tööaeg ja töökoormus. Palgatööga võib kaasneda kindlaksmääratud tööaeg, tööpäevade piirangud ja töökoormuse reguleerimine vastavalt lepingule või seadustele. See võib anda sulle võimaluse paremini tasakaalustada oma töö- ja eraelu, tegeleda oma hobide, huvide ja perekondlike kohustustega ning vähendada tööstressi.
  • Sotsiaalsed hüved ja kindlustus. Palgatöötajana võid sa saada sotsiaalseid hüvesid nagu tervisekindlustus, pensioniplaanid, töötu abiraha, haigushüvitis ja muud tööandja poolt pakutavad soodustused. See võib pakkuda sulle kaitset ootamatute sündmuste korral nagu haigus või töö kaotamine.
  • Karjäärivõimalused ja erialane areng. Palgatöö võib pakkuda sulle võimalusi ka erialaseks arenguks.
  • Tulu. Ettevõtlus võib sulle pakkuda suuremat tulupotentsiaali, kuna ettevõtte kasum kuulub omanikule. Edukalt toimiva ettevõtte kasum võib olla oluliselt suurem kui palgatööga teenitud palk.
  • Vabadus ja loovus. Ettevõtlus võib sulle pakkuda suuremat vabadust ja loovust, sest ettevõtja saab ise otsustada, milliseid tooteid või teenuseid pakkuda, kuidas turustada ja kuidas oma äri juhtida. See võib olla atraktiivne neile, kes soovivad olla iseenda bossid ja omada täielikku kontrolli oma äri üle.

Niisiis. Täitsa adekvaatne jutt ja päris hästi välja toodud punktid, kas pole. Ning jah - see asi käibki nii, et mina küsin eesti keeles ja tema vastab ka eesti keeles. See vastus on üksühele kopeeritud openai.com chati vastus.

Miks ma aga üldse sel teemal olen oma peas mingeid mõtteid aretama hakanud, on see, et mind on veidi häirima hakanud see üleüldine ettevõtluse promomine. Justkui palgatöö oleks midagi madalamat ja vot ägedad on need, kes ikka oma äri suudavad püsti panna. Eriti vastutustundetu on see, kus mingi võlanõustaja-wannabe räägib, et tema soovitab küll palgatöö maha jätta, ennast arendama hakata ja oma firma luua. Nagu mida?! Võlglase jaoks üks kõige olulisemaid asju on stabiilne rahavoog, sest võlanõuded ja laenuarved tulevad igakuiselt ning, kui sa neid korrektselt ei maksa, siis käivitub suhteliselt halastamatu viiviste ja trahvide kaskaad ning see tee viib üsna kiiresti kuristikust alla. Sa ei saa võlglasena loota oma unistustele ja veel ülestöötamata protsessidele. Loomulikult võib palgatöö kõrvale vaikselt oma firmat ehitama hakata ning muidugi tohib ja peab end pidevalt ka täiendama ja arendama, kuid võlglasena palgatööd jätta lihtsalt ei saa. Sa vajad seda kui õhku. Siit ka üks soovitus: kui sa satud võlanõustaja või ükskõik millise inimese jutule, kes soovitab sul palgatöö maha jätta, siis põgene sealt nii kiiresti kui saad!

Minust ei saa mitte kunagi ärimeest või ettevõtjat. Sest mu iseloom ja olemus lihtsalt on sellised. Mulle meeldib olla üks (tähtis) mutrike kuskil suuremas kaadervärgis. Mulle meeldib olla oma ala tõeline tippspetsialist ning müüa end läbi oma spetsiifiliste ja sügavate teadmiste. Ning selles mõttes olen ma kindlasti üks hea näide sellest, et ka läbi palgatöö on võimalik end edukaks üles töötada. Selleks ei pea sul olema oma firmat. Igal juhul soovin teile kõigile kainet meelt oma valikute tegemisel. Püsige maa peal, aga unistagem suurelt!

1 kommentaar:

  1. ..siiamaani maksid ise nagu rumal.Edaspidi lase endale maksta kogu aeg-ntx: T-billiga.Küsi ai käest. :) Ma lasen maksta omale iute creditil.aprillis maksis nats.Tekitas isu. :)

    VastaKustuta