teisipäev, 29. märts 2022

Vääramatu jõud

Alustuseks väike definitsioon wikipediast: Vääramatu jõud (prantsuse keeles force majeure [/ˌfɔːrs mɑːˈʒɜːr, -məˈʒɜːr/]; ladina keeles vis maior) on ettearvamatu asjaolu, mis ei sõltu kokkulepet sõlmivate poolte tahtest, mida ei saanud pooled mõjutada ega ära hoida ja mis ei võimalda täita kokkuleppejärgseid kohustusi. Vääramatuks jõuks peetakse loodusjõude, mida ei saa ette näha (üleujutused, maavärinad, orkaanid jms), sõjaolukordi, ootamatut karantiini, tööseisakuid, boikotte, streike, seaduslikke ja ebaseaduslikke keelde jms.

Praegusel äreval ajal on inimesed järjest rohkem hakanud mõtlema ka oma varale ja sellele, kui kaitstud see kõik võimaliku sõja olukorra puhul oleks. Ning tuleb tõdeda, et klient ehk tavainimene on nendes oludes üsna kaitsetus seisus. Laias laastus võib asja kokku võtta kahe punktiga:

  • Laenulepingute puhul force majeure ei rakendu ning kõik kohustused jäävad kehtima
  • Kindlustuslepingu puhul force majeure rakendub ja üldjuhul kahjusid ei hüvitata

Ehk siis lihtne ja konkreetne näide: kui venelaste rakett keset sõda su kodu puruks teeb, siis laenukohustust peaksid sa endiselt edasi maksma, aga kindlustus ei maksa sulle suure tõenäosusega mitte sentigi. Üks kurioosum ka siia veel lisaks - kui ainult laenulepingut lugeda, siis võivad need venelaste pommid viia sind isegi olukorrani, kus pank nõuab su kodulaenule lisatagatist, sest katki pommitatud kinnisvara väärtus on kõvasti vähenenud. Siin saavad suures plaanis appi tulla vaid poliitika ja riikide otsused.

Kui natuke detailsemaks minna, siis eks siin saavadki määravaks täpsemad lepingutingimused. Näiteks kindlustuste puhul on reeglina sellised klauslid sisse viidud üldtingimustesse (su enda kindlustuslepingus arvatavasti "force majeure" mõistet sees polegi). Toon siinkohal ka ühe kindlustusseltsi üldtingimuste näite. 

Usun, et eks nad on teiste kindlustusseltside puhul üsna sarnased. Kahjuks või õnneks siin mitmeti mõistmist pole, kindlustusfirmad vabastavad end selle punktiga igasugusest hüvitise maksmise kohustusest. 

Kahjuks või õnneks see päris nii ei käi, et sõja puhkedes saad automaatselt kohe ka oma laenukohustustest vabaks. Kokkuvõttes tuleb lihtsalt loota kõike kõige paremat, et see sõda meie maale mitte kunagi ei jõua. 

1 kommentaar:

  1. Ehk mõnele õppe huvilisele minu kogemus, võrrelda meil Eestis kindlustusfirmade kliendipõhiseid kategooriaid.
    Minu tädil, Hamburg,is oli (lahkus 2016.a) oli Balti-Saksa Fondi kindlustus. Minu onul (lahkus 2017.a) USA,s oli koguvara kindlustus tööandja poolt, millesse kuulus ka pensionikindlustus.
    Kui õppisin Hollandis, omasin IPS - Insurance, aastase kehtivusajaga.
    Iga aasta uuendati.
    Lisan siia sellest näidise: Kindlustustunnistus. IPS esmane.
    Katte valitud summas 888,01 eurot, mille tasus ülikool.
    /Premium euro (sisaldab kulusid)
    Katte ulatus – kõik nimetatud summad on maksimaalsed.
    Erakorralised kulud:
    repatrieerimiskulud, haige/vigastatud isiku transpordikulud, haiguse või õnnetusega seotud sugulaste transpordikulud,
    Õigusabi:
    - Õigusabi füüsilise vigastuse korral regressiooni saavutamiseks:
    - Õigusabi, juriidiline
    Õnnetused:
    - Surm
    - Mootorrattaõnnetuse tõttu
    - Püsiv puue
    Vastutus:
    - Maksimaalne kindlustussumma juhtumi kohta - 1 250 000,-
    - varakahju ülikooli aadressil.
    Pagasi kate ja majapidamistarbed:
    - Kogu pagas kindlustusperioodi jooksul
    - Majapidamistarvete koguarv teie viibimise ajal Määratud alalimiidid:
    - foto/film/video, arvutitehnika
    - ehted
    - kellad
    - prillid ja kontaktläätsed
    - reisidokumendid - omahind
    Hinnad on konfidentsiaalsed.
    Tihti pidin ette võtma pikki sõite piiririikidesse.
    Tunnistan, et kogu õppeperjoodi jooksul - elamine, liikumine, enda vara ja igasuguse transpordivahendi kasutamine oli mitmeid aastaid ohutu ja sujuv.

    VastaKustuta