neljapäev, 12. mai 2022

Paanika - kõik põleb!

Kõik põleb. Sellist paanikat mina veel näinud pole, mis siin nüüd viimase paari nädalaga lahti on läinud. Aktsiaturud hävinevad, krüptovarad kukuvad kivina. Katsu sa siis noore investorihakatisena selles rajus tormituules ellu jääda, eks ole. Minul viskas natuke siiski närvi mustaks ja eelmisel nädalal teostasin mõned müügitehingud. Ning vähemalt esialgu tundub, et tegin õigesti. Esmajoones läksin ma krüptovarade kallale. Ma müüsin KÕIK maha. Jah, ma pidin vastu võtma teatavad kahjumid, aga tänases seisus pean tunnistama, et mul vist läks isegi hästi. Kas ma pikas plaanis ka õigesti käitusin, seda ma ei tea. Igal juhul müüsin ma oma 0,006488 BTC maha hinnaga 36850,11 EUR ja sain seega oma 250 EUR investeeringu pealt kahjumiks  10,92 EUR (ehk siis müügist laekus mulle 239,08 EUR). Võrdlusena, et täna (12. mail) oleks mu BTC seis  165,12 EUR (hind on hetkel 25449,80 EUR). Vahe on päris märkimisväärne, eks ole. XRP puhul tegin oma müügi hinnaga 0,5789 EUR ja sain oma 50-eurose investeeringu kahjumiks 9,71 EUR (kätte sain 40,29 EUR). Tänane hind on 0,3370 EUR ehk siis selles võtmes oleks tänane seis mul 23,45 EUR (ehk siis ka siin oleks protsentuaalses mõttes kahjum päris märkimisväärne). Sellised otsused siis selles tõmbetuules.

Lisaks pean rääkima ka sellest kasvutaskust, mida siin alles hiljuti oma postituses suure positiivsusega reklaamisin. Õnneks ei jõudnud ma ka sinna veel oma plaanijärgseid tehinguid tegema asuda ning nüüdseks olen viimasedki eurod sealt (vähemalt ajutiselt) välja võtnud. Kogu mu Change'iga seotud portfell on seega hetkeseisuga täiesti tühi. Eks nüüd tuleb rahulikult ringi vaadata ja uudiseid jälgida ning millalgi siis ehk uuesti paati hüpata. Ning eks elu näitab, kas mu tõmblused osutuvad paratamatuks koolirahaks või tegin poolkogemata õigeid otsuseid. Krüptorahade müügitehingute suur eelis on see, et need toimuvad koheselt. Eks see mind ilmselt tegutsema panigi.

Näiteks III samba puhul või ka Revolutis olevate Coca-Cola aktsiate puhul selliselt tõmmelda ei saa, sest seal on see viiteaeg omajagu pikk. Täna tehingunuppu vajutades jõustuksid need alles mõne päeva pärast ja kes teab, mis seisus need omadega selleks ajaks juba on. Ning, mis eriti huvitav ja veider - Coca-Cola pole selles praeguses möllus üldse pihta saanud. See on mul endiselt päris mõnusas kasumis - 300 EUR investeering on toonud koos väikeste dividendiga tänaseks 344,13 EUR. Aga III sammas paraku põleb üsna korraliku leegiga. Kuid selle kallale ma siiski minna ei kavatse, jätkan siin oma pikaajalist plaani. Aga seisu illustreerimiseks siiski avaldan tänase reaalsuse - sissemakseid 3500 EUR eest, kontol ilutseb aga 3285,59 EUR ning alles kuu aega tagasi oli see mu kenasti rohelises.

Tegelikult on mul endasugustest II samba lõhkujatest investorihakatistest omamoodi kahju isegi. 2021. aasta septembris, kui me oma pensionirahad kätte saime, siis oskasid ilmselt meist vähesed karta, et sellised rajud möllud ja kõikumised meid ees ootavad - igasugused hüperinflatsioonid, sõjad ja mis kõik veel. Juba aastaid räägiti ju ajakirjanduses, kuidas investeerimine on nii lihtne ja peaaegu lollikindel tegevus. Kõik muudkui kasvas ja paisus. Enda puhul tunnetan, et minu kaotused on kõike arvesse võttes veel siiski üsna väikesed, aga kardan, et neid, kes täiega pea ees vette hüppasid ja kõik oma viimsedki sendid kuhugi kasvama panid, on päris palju. Ning nende nahas hetkel ei tahaks küll olla. Selles turude turbulentsis kaineid otsuseid vastu võtta on ikka päris keeruline. Aga, mis seal ikka. Eks igaüks peab oma vitsad ise kätte saama ja loodetavasti sellest ka omad järeldused tegema. Igal juhul minu enda plaan, et "osta ja unusta" on nüüd küll omadega untsu läinud - kui ikka juba Aktuaalse Kaamera esiuudisteks on majandusuudised, siis on raske sellest möllust kuidagi kõrvale jääda. See lihtsalt jõuab paratamatult sinuni, tahad seda või ei. Päris kivi alla peitu pugeda ju ka ei saa. Eks näis, kui kaua need tõmblused veel kestavad ja kas see viib lõpuks ka mingi püsiva majanduslanguseni. Märgid ei pidavat head olema.

5 kommentaari:

  1. "Osta ja hoia" strateegia sisaldab suures osas nüanssi, et osta tuleb regulaarselt samas vääringus, ntks iga kuu 100€ eest, mis tähendab, et kui turg on languses saab lihtsalt sama raha eest rohkem, mis omakorda tähendab, et kui "õnn jälle pöördub" ja turud jälle kerkivad, kerkib ostetud vara väärtus seda enam, mida rohkem ja mida odavamalt seda kokku on "ahnitsetud". Seda on tegeliklt kõige pearemini näha just II ja III samba pensionifondides - igakuine ost toob rohkem osakuid "koju" mis tähendab kunagi kauges tulevikus ka suuremat tulu kui ühtlane sirgjooneline tõus seda tooks.
    Krüptoga minul kogemus ja kokkupuude puudub. VB ainult nii palju, et mingil hetkel lüslitasin oma Kasvukoto investeerimisskeemi COINXBE. Mis on jõudnud tagasi umbes samale hinnatasemele, kui oli siis kui esimese ostu tegin. Mees majandab ka väikestviisi change'is, tal vist juba ammu seal kõik punane, pole üldse midagi rohelist näinudki seal...

    PS. Mis kasvutaskuga juhtus? Kas nad enam isegi ei luba 7% intressi seal hoitud rahale?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Samas, hetkeseisuga ma ju kõik oma aktsiad ja pensionifondi jätsingi alles, niiet tegelikult paanitsesin ma ainult krüpto osas... kasvutasku on change'is endiselt olemas ja justkui pakuvad endiselt seda 7% tootlikkust, aga no ise hetkel ei julgeks sinna raha panna... muidugi ilmselt oleks mõistlik neile kiri kirjutada ja üle küsida, mida see luna kokku kukkumine selles perspektiivis tähendab.

      Kustuta
  2. Tere, Mitte üldse paha pärast aga miks peab ühel blogil olema niiiiiiiii palju erinevaid reklaame? :) Ma saan aru, et raha vaja teenida aga kas just selline viis kus pool blogist on adse täis, ikka on hea lähenemine? :) Muidu hea meelega loeks aga pärast 2 postituse lugemust ja erinevate adside minema kickimist ma lihtsalt loobun hetkel :D Muide see hasartmängu teema tundub huvitav. Ma ise 3a tegelesin full time bettimisega (handicapping, live arbing - tegin aktiivsetel kuudel circa 50k eest bette) ja huvitav oli lugeda kuidas losing side seda handlib. Niiet tänan sind selle eest ja palun tee midagi oma adsidega (kasvõi nende paigutusega et niipalju ei häiriks) :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, aitäh kommentaari ja soovituste eest! Proovin seda mäsu siin natuke korrastada. Kas sa kasutasid lugemiseks telefoni või arvutit?

      Kustuta
    2. Eemaldasin seadetest selle, et postituste sees ja nende vahel näitaks reklaame. Loodetavasti sai parem juba?

      Kustuta