pühapäev, 19. märts 2023

Inimlik nõrkus, mis viib inimesed võlaorjusesse

Ma usun, et tänase mõtisklusega suudavad samastuda väga paljud võlglased. See on kuidagi nii inimlik, et inimene käitub võlgnevuste tekkides just nii nagu ma allpool kirjeldama asun. Aga olgem ausad - just selline muster ongi reeglina see, mis inimesed lõpuks lootusetult sügavale jamadesse viib.

Iga kord, kui me endale midagi uut soetame, siis me hoiame seda. Iga kriim või kahjustus tundub neil hetkedel justkui südamesse haava kriipimine. Midagi sarnast on ka võlgadega. Pole vahet, miks see esimene laenuleping saab sõlmitud või miks esimesed raskused tekivad. On see siis mingi sõltuvus, ostuhullus, liiklustrahv või kasvõi elatisvõlg. Selles protsessis on justkui paratamatu ja üldlevinud seis, kus inimene asub tekkinud raskusi korrastama uute laenulepingutega. Ning nii see lumepall siis veerema lähebki. Ja oi kuidas veel läheb - see kõik viib väga eksponentsiaalsel moel lõpuks sisuliselt pankrotini.

Inimese jaoks on reeglina tema maine ääretult oluline. Ning just see on tihtipeale tuumpõhjuseks, miks võlaringi langenud inimene hakkab valesid otsuseid tegema. Eks seda kõike muidugi toetab hästi tugevalt ka meie riigis vohav meeletu (kiir)laenuturg. Igasuguseid laenupakkumisi tuleb igast uksest ja aknast sisse, ole vaid mees ja võta need vastu.

Kui esimesed lepingud sõlmitud ja järgmisel kuul avastad, et kõigi kohustuste katmiseks senise elustiili juures enam raha ei jätku, siis on ju ääretult loomulik/inimlik uus kohustus peale võtta. Sest alternatiivideks on sel hetkel kas elukvaliteedi langus või probleemid laenulepingute täitmisel. Ei tahaks ju nagu kumbagi. Seda enam, et peas on ju mõte, et ah, mis see paarkümmend eurot igakuist lisakulu mulle ikka teeb - vähemalt saan kenasti laenumaksed makstud.

Kui inimene end esmakordselt võlamurede algusest avastab, siis on ta pea täis igasuguseid hirme. Sest siit-sealt on ju ikka kuulda olnud, kuidas ühel hetkel võivad inkassod ja kohtutäiturid kallale tulla ja siis võetakse lõpuks varad ära ja arestitakse sissetulekud. On ju teada fakt, et kõik, mis on teadmata, see hirmutab. Ning nii jõuabki värske potentsiaalne võlglane olukorrani, kus ta teeb oma arusaamise järgi kõikvõimaliku, et see lumepall mäe otsas veel paigal püsiks. Ehk siis võtab järjest uusi laene juurde, sest nende abil saab ju järjekordse kuu üle elada, ilma, et keegi pahandama hakkaks. Ja nii see muudkui siis ketrama hakkabki. Ja see lumepall küll tõepoolest veel ei veere, kuid see paisumistempo muudkui kasvab ja kasvab. Kuniks ühel hetkel selgub, et enam uusi laene peale võtta ei saa.

Ning siis saabub paratamatus - tulevad esimesed hilinemised maksetega (ehk siis tekivad esimesed kriimustused laitmatusse mainesse). Lumepall hakkab veerema. Ning olgem ausad - nüüdseks on see juba kordades suurem probleem kui oleks esimeste tõrgete puhul eales olnud. Kardetavasti ongi nüüd juba lootusetult hilja tegelikult midagigi päästa. Heade valikute aeg on otsa saanud - nüüd tuleb paratamatult arvestada sellega, et hakkab tulema üsna ebameeldivaid kõnesid-kirju laenuandjatelt, tuleb vastu võtta esimesed kirjed maksehäireregistris, tuleb leppida esimeste laenulepingute ülesütlemistega ning varem või hiljem jõuavad esimesed lepingud ka inkassodeni, kes siis omakorda omapoolse terrori püsti panevad. See kõik muutub täiesti hoomamatuks ning mõnes mõttes isegi šokeerivaks. Sel hetkel mõtleb inimene suure kahetsusega, et kui oleks vaid juba selle esimese raskuse peale muudatusi suutnud teha ning mõistlikke lahendusi otsida või kasvõi leppida selle väikse võlgnevusega ning ehk otsida uusi kokkuleppeid laenufirmaga. See kõik oleks võinud viia oluliselt paremate võimalusteni see olukord veel suhteliselt kiiresti ära lahendada. Nüüd paraku enam mingeid kiirlahendusi enam pole.

Eks sel hetkel tunneb inimene end kahtlemata kõige läbikukkunuma inimesena kogu maailmas. Kõik on justkui kokku varisenud. Aga olgem ausad - ega siin ju samas mingit valikut ei ole, parem hilja kui mitte kunagi - nüüd tuleb endale see jama üles tunnistada ning abi otsida. Otsida mõni hea mainega võlanõustaja, kaardistada oma seisud ning seejärel asuda oma kokkuvarisenud elukest kokku lappima. Küllap siis juba spetsialist nõu annab, mida üldse teha saab - õnneks on meil mitmesuguseid meetmeid olemas, millega olukord mingilgi määral normaalseks muuta: alates kohtulikust võlgade ümberkujundamisest kuni pankrotini välja.

Lihtne on muidugi öelda, et oleks vaid see esimene laen võtmata jäänud, eks ole. Aga no, mis teha, tegu on tehtud. Pigem on oluline võimalikult kiiresti aru saada, et valitud teekond on vale. Mina mõistsin oma vigu ääretult hilja, ole sina targem. Ära tee minu vigu. Otsi abi nii pea, kui sa esimest korda hakkad tundma, et sa käitud valesti. Ära eita endale probleemi, ära peida oma rahamuresid uute laenude taha. Varem või hiljem lõpeb see kõik katastroofiga, mis võib su elust 5-10 kvaliteetset aastat röövida, rääkimata läbi elatud stressist, depressioonist ja igaveseks kaotatud närvirakkudest.

Jah, kunagi tulevikus võib selliste inimeste kaitseks tekkida niiöelda positiivne krediidiregister, mis loodetavasti välistab edaspidi selliste lõhkilaenavate inimeste massilise juurdekasvu, aga kokkuvõttes võiks ja peaks see arusaam tulema siiski ka inimese enda seest. Seda teadlikkust on vaja inimeste seas kindlasti tõsta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar